A Te világod, a mi divatunk

Blog

A nemzeti viselet 2023-ban

2023.03.10 16:11
A nemzeti viselet 2023-ban

Folklór pólók - nemzeti viselet 2023-ban

Minden nemzetnek megvan a maga sajátos viselete, így a magyaros vonalról sem szabad megfeledkeznünk, amely talán az egyik legegyedibb nemzeti jellegzetesség egész Európában. A folklórt sokan csak nagyanyáink történeteiből ismerik, pedig 2023-ban is élnek olyan emberek, akik szívesen szerzik be a folklór pólókat. Miért? Azért, mert ez büszkeséggel tölt el bennünket!

A következő cikkben most egy kicsit elmerülünk a folklór ruházat történelmében, és kiderítjük, hogy jelenleg mennyire divatos a sok-sok magyar motívum. 

 

A magyar folklór és annak elemei

 

Régen a bokáig érő szoknyák és a színes motívumok hódítottak. Ma már bárki meglesheti az interneten, hogy milyen a folklór póló kínálatunk, és bár a világ sokat változott, de a magyar szellemiségnek köszönhetően senki sem feledkezett meg nemzeti kincseinkről. 

Menjünk egy kicsit vissza az időben, körülbelül a 19. századig! Amikor a “homemade” ruhák után megjelentek a gyári készítésű darabok, a paraszti öltözködésben is egyre több színes mintával találkozhattak az emberek. A piros, a zöld, a sárga, a fehér színek domináltak már akkor is a népviseletben, ám a színárnyalatokat és a mintákat sokszor a kor és az alkalom szintén meghatározta. Kifejezték még továbbá a vallás és a nemzetiség szerinti tagolódást.

A varrás, a hímzés technikájával készült a legtöbb ruhadarab, a matyóhímzés valószínűleg rögtön be is ugrik, amikor a magyar népviseletre gondolunk. A fehér vagy fekete alapon megjelenő színes motívum Mezőkövesd, Kalocsa környékéről származnak, ezeken a területek ma is féltve őrzik hagyományainkat. 

 

Hogyan változott a folklórhoz fűződő viszonyunk? 

 

Ha belegondolunk, csupán néhány évtized telt el nagyszüleink fénykora óta, mégis a legtöbb mai fiatal nem tartja “menőnek” a népi öltözéket.

Körülöttünk igen sok minden változott, és azt is meg kell említenünk, hogy a nyugati irányzatok eléggé átalakították öltözködési szokásainkat. A nagy márkák tömegtermékei hozzánk is eljutottak, s fokozatosan háttérbe szorultak a hagyományos viseletek. Valójában vidéken és a nemzeti ceremóniákon a mai napig találkozhatunk velük, ám a hétköznapok során nem igazán kapnak nagy szerepet.

Egy minőségi folklór pólót azonban szívesen magukra húznak a magyarok. De pontosan kik? A társadalom egy része, akik az ősmagyarság büszke természetét örökölték, ők bizony gyakran szereznek be magyaros holmikat.

De nem feltétlenül kell ebbe a csoportba tartoznunk. Édesanyám például csupán azért szeret hímzéssel díszített ruhadarabokat venni, mert tetszenek neki. Tehát valahol mélyen belül, tényleg mindenki büszke a származására. 

 

Nyomtatott folklór pólók

 

A folklór pólókon gyönyörűen kirajzolódnak azok a magyaros motívumok, amelyek nagyszüleink terítőin is ott díszelegnek. Ha a hímzést soknak tartanánk, akkor még mindig ott vannak a digitális nyomtatással készült pamut pólók. Igen, nálunk magyaros változatokban is elérhetőek! 

Nyomtatott ruhadarabokat értékesítő weboldalunkon többféle fazonú darab látható. A fekete, fehér alapon színes virágok, madarak mind-mind a népi viselethez húznak, s már-már népmesébe illő termékeket szerezhetünk be. Számos pólón a “Magyar büszkeség” felirat ugyancsak megjelenik. 

Magyarnak lenni jó, a folklór pedig arra emlékeztet minket, kik is vagyunk. Szerintünk mindenki ruhatárában lennie kellene egy-egy folklór mintás darabnak.